Basit Bir Elektrik Devresi Nasıl Yapılır ve Elemanların Görevleri

Basit bir elektrik devresi kuralım ve bu devrede kullandığımız elektronik elemanların görevlerini öğrenelim.



Basit bir elektrik deresinde kullanılan elemanlar;
1. Anahtar
2. Pil
3. Lamba

1. Ayarlı direnç

Elemanların Görevleri;
1. Anahtar: Elektrik devresinin çalışıp çalışmamasını kontrol etmemizi sağlar. Bu sayede devredeki lamba istediğimiz zaman çalışır.
2. Pil: Elektrik devresindeki yükün yani lamba için gerekli olan enerjiyi sağlar. Pil yerine çeşitli DC üreteçlerde kullanabilirsiniz.
3. Lamba: Elektirk devresinin amacıdır. İçinden geçen elektrik akımları sonucu çevresine elektrik verir. Değişik elektrik devreleri de değişik amaçları yerine getirir.

4. Ayarlı direnç: Lamba önüne yerleştirilen direnç elektrik akımına zorluk gösterek lambaya giden enerjiyi kontrol etmemizş sağlar. Direncin değeri büyütülürse lambanın ışığı azalır. Direncin değeri azaltılırsa lambanın ışığı artar.

Birinci devrede ayarlı direnç yok. Burada anahtara basınca pilden çıkan elektronlar tel üzerinden lambaya ulaşır ve içinden geçen elektronlar sayesinde etraına ışık verir. Anahtarı açınca elektronlar devresini tamamlayamadığı için lamba ışık vermez. Birinci devrede lamba sabit bir ışık verir. Pilimizin ömrü kadar ışık verir.

İkinci devreye bir ayarlı direnö ekledik. Anahtarı kapattığımızda elektronlar tel üzerinden dirence gelir. Diren içerisinden geçerek lamba ışık verir. Bu direnç lambaya giden elektron miktarını ayarlamamızı sağlar. Bu sayede lamba bizim istediğimiz şiddette ışık verir. Direnç büyük olursa lamba az, direnç küçük olursa lamba çok ışık verir.

Öğrendiğime göre; Basit elektirk devreleri için Ohm kanunu varmış ve Direnç=Volt/Akım şeklinde yazılırmış.
Direncin birimi:Ohm, Voltajın birimi Volt, Akımın birimi Amper'dir.

Elektrik devresinin normal resim halini şu linkten ulaşabilirsiniz. Basit elektrik devresi yapımı


Benden bu kadar..Basit bir elektrik devresi için öğrendiklerim ve sizlerle paylaştıklarım....


Hiç yorum yok: